PRZEPISY prosto z WĘGIER - Bogracz czyli kociołek węgierski, kociołki, palenisko, no i zupa BOGRACZ
Czego używasz do smażenia ?

PRZEPISY prosto z WĘGIER

Poezja węgierskiego smaku ....

 

 

Csirke- ragu leves

(Zupa gulaszowa z kurczaka)

 

pół kurczaka (40-50 dkg)

1 średnia cebula

5 dkg pieczarek lub kilka suszonych ugotowanych w małej ilości wody

5 dkg groszku (może być mrożony)

5 dkg marchewki

5 dkg selera

oliwa z oliwek 1 łyżka

śmietana 2 łyżki

estragon

ocet

sól

pieprz

2-3 ząbki czosnku

1 litr wody

 

Kurczaka oczyścić i pokroić na kawałki. Cebulę pokroić w kostkę, podsmażyć na oliwie, dodać kawałki kurczaka, sól, pieprz, czosnek, dodać wody i dusić na wolnym ogniu w niewielkiej ilości sosu. Po kilku minutach dodać drobno pokrojone warzywa i estragon do smaku, dolać wody tak aby zupa była gęsta. Kiedy wszystko już będzie miękkie dodać groszek, grzyby (jeżeli suszone to razem z wodą) oraz śmietanę, a także jeżeli ktoś lubi kilka kropel octu, gotować jeszcze kilka minut. Przed podaniem posypać zupę na talerzu startą skórka z cytryny.

 

 

Póréhagyma leves recept

(Zupa porowa)


2 duże pory

2 cebule dymki (razem z częścią zieloną)

1 ząbek czosnku

2 litry wody

pęczek pietruszki

Szczypta świeżo startego imbiru (lub pieprzu), jak kto woli

Vegeta do smaku

4 cienkie parówki – opcjonalnie

1 łyżka maki ziemniaczanej

2 łyżki śmietany

tarty ser (najlepiej z gatunku mniej łagodnych)

olej


Rozgrzać olej w naczyniu, dodać pokrojone w pół plasterki pory, trochę podsmażyć. Następnie zlać wodą, uwzględniając przy tym osobiste gusta co do gęstości zupy. Następnie dodać posiekaną dymkę, czosnek, Vegetę, sól, imbir, ewentualnie pokrojone parówki.. Pod koniec gotowania zagęścić zupę śmietaną wcześniej zmieszaną z mąką ziemniaczaną. Tuż przed podaniem posypać posiekaną pietruszką i tartym serem.